NÄIN SYNTYI BEGGAR-VAAPPU

Olen asunut ikäni merenrannalla ja pyydystänyt kalaa enimmäkseen verkoilla. Eräänä helteisenä kesänä, tarkemmin sanottuna, 1998 lähdin viikon reissulle ystävien kanssa Tornionjoelle. Esikoispoikakin lähti mukaan, niin että päästiin toteuttamaan sitä paljonpuhuttua isä-poika-laatuaikaa. Viikon kohokohta oli, kun rippikouluikäiset pojat väsyttivät itsensä ja elämänsä ensimmäisen, vieheellä pyydystetyn, 7-kilon lohen.

Toisten kalamiesten värikylläisiä vaappupakkeja ihaillessani hoksasin, että noitahan voisi yrittää itsekin tehdä. Siitä se alkoi: jatkuva yrittämisen ja erehtymisen loputon kierre vaapuntekijän maailmassa. Tärkeintä oli keksiä ihan oma ja erilainen malli ja niin tuli vuoltua muodoltaan hieman lituskainen ja pitkulainen aihio. Vuosien varrella on tullut kokeiltua monenmoista. Alkuvuosien ensimmäiset mallit ja pensselillä maalatut versiot muuttuivat yllättäen korvakoruiksi tai avaimenperiksi... Hyvin monet asiat on pitänyt itse keksiä kantapään kautta: monesti maalaukset ja lakkaukset tuottivat hämmästyttävän ei-toivotun lopputuloksen. Nykyään väritoiveita toteuttamalla saa samasta aihiosta muunneltua yksilöllisiä luomuksia joissa maalaukset ja lakkaukset jo onnistuvat.

Pitihän omalle vaapulle nimikin keksiä. Tuotenimi Beggar juontaa lohenkalastuksen olemuksesta ja tarkoittaa kerjäläismäistä pyytäjää - sellaista veijari veitikkaa.

Tavoitteenani on päästä tekemään kesäisin muutama kalareissu pohjoiseen, lähinnä Tenolle ja Tornionjoelle. Usein ovat molemmat poikani mukana. Jos kala ei sattuisi syömään, voi nauttia kauniista luonnosta ja siitä, että ei ole kiire minnekään.

Beggar -vaappu | Pekka Pöyhtäri | +358 50 522 0098 | pekka (at) beggar.fi